Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki: 20 dag makaronu, sól, pieprz, 2 jajka, 30 dag sałaty np. little gem, 15 dag pomidorków koktajl., 1 bulwa fenkułu, anchois, 1 czerwona cebula, oliwki, 1 puszka tuńczyka w oleju, 6 łyżek oleju, 4 łyżki octu winnego, zioła

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia.

Reklama

2. Osobno ugotuj na twardo jajka. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Sałatę opłucz, osusz. Porwij liście na mniejsze kawałki. Umyte pomidorki poprzekrawaj na połówki lub ćwiartki.

3. Oczyść bulwę fenkułu oraz czerwoną cebulę. Pokrój warzywa w cienkie piórka. Osącz z zalewy 3-4 fileciki anchois, pokrój je na mniejsze kawałki. Odlej na sicie kilka czarnych oliwek.

4. Tuńczyka osącz z oleju, lekko rozdrobnij widelcem. W misce wymieszaj olej z octem winnym. Sos dopraw do smaku ziołami (np. oregano), solą i pieprzem.

5. Do sosu wrzuć makaron, sałatę, pomidorki, fenkuł i cebulę, wymieszaj. Na wierzchu rozłóż mięso tuńczyka oraz ćwiartki jajek. Sałatkę posyp czarnymi oliwkami oraz anchois.

Czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 4 zł.

Dobra rada. Aromat sałatki z dodatkiem fenkułu wzmocni szczypta anyżu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: • sałata rzymska • pierś kurczaka • 10 pomidorków koktajlowych • 6 jajek przepiórczych • 4 kromki pieczywa tostowego • sos majonezowy • sól • zioła prowansalskie • olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.