Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Sałatka ziemniaczana

Składniki: 6 dużych ziemniaków, po 1 dużej żółtej i czerwonej cebuli, 20 dag wędzonego boczku, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, cukier, 1 łyżka musztardy, natka, sól, pieprz

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka. Ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli (około 20 min). Odlej, ostudź, obierz, a następnie pokrój na kawałki.

2. Cebule obierz. Żółtą pokrój w kosteczkę, czerwoną w piórka. Wędzony boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodaj posiekaną żółtą cebulę. Smaż razem na rumiano, przestudź. Dodaj do pokrojonych ziemniaków.

Reklama

3. Wsyp piórka czerwonej cebuli oraz 2 łyżki posiekanej drobno natki. Składniki sałatki połącz ze śmietaną, majonezem i musztardą. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Ozdób natką.

4 porcje , czas ok. 35 min; porcja – 290 kcal, cena 1,80 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.