Reklama
  • Środa, 22 lutego (10:00)

    Sałatka ziemniaczana z rukolą

Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków , 1 mała czerwona cebula, 5 dag migdałów, 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę marynowanych buraczków, 30 dag marchewki, 1 twarde i słodkie jabłko, 1 paczka miksu sałat, garść rukoli, po 2 łyżki musztardy francuskiej, płynnego miodu naturalnego, oleju słonecznikowego, sól, świeżo mielony pieprz.

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Rukolę umyć, osuszyć.

Reklama

2. Migdały sparzyć, usunąć skórki, posiekać. Jabłko umyć, podzielić na ćwiartki, pokroić w plasterki po usunięciu nasion. Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem z miodu, musztardy i oleju doprawionego solą i pieprzem.

Nasza rada

Do sałatki pasuje także sos ­chrzanowy. Zmiksuj 200 ml jogurtu naturalnego z 2 łyżkami chrzanu i soku z cytryny.

Przygotowanie: ok. 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 3 średnie buraki, kilka łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki tymianku, 3-4 czerwone cebule, 2-3 pomidory, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.