Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Sałatka zimowa z fetą

Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty, 1 czerwona cebula, 2 łyżki czerwonego octu winnego, bagietka, 20 dag sera feta, olej, 2 dymki , 15 dag kukurydzy z puszki, sól, pieprz, cukier puder

6 porcji, czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 2 zł.

1. Połówkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Obierz i pokrój w kosteczkę czerwoną cebulę. Wymieszaj w misce z cebulą. Wlej czerwony ocet winny. Dopraw do smaku solą oraz cukrem pudrem. Odstaw na 30 minut, aby kapusta lekko zmiękła.

Reklama

2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Ser feta (lub bałkański) osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę lub pokrusz na małe kawałki. Dymki (ze szczypiorem) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem poszatkuj.

3. Kukurydzę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Odlej płyn, który zebrał się w misce z posoloną kapustą. Wrzuć kukurydzę, posiekaną dymkę oraz rozdrobniony ser.

4. Składniki sałatki wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej grubo zmielonym). Pokrój na kromki małą bagietkę, zrumień w tosterze. Podawaj do sałatki.

Jeśli posiekałaś większą porcję czerwonej kapusty, z powodzeniem możesz ją zamrozić. Po rozmrożeniu warzywo będzie się nadawać nie tylko do gotowania, ale również na surówkę. Inny sposób to kiszenie kapusty. Poszatkowane liście włóż do słoja i zalej solanką (na 1 szkl. wody użyj 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru). Przykryj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 garść młodych listków mlecza, po 20 dag żółtych i czerwonych pomidorków, 2 ogórki, 10 dag sera feta, cukier, sól, 10 czarnych oliwek, cebula, pęczek natki, 1/3 szkl oleju, ocet, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.