Reklama
  • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (13:38)

    Sałatki i surówki

Zdjęcie

/MWMedia
/MWMedia

Surówka z cykorii

Składniki:

- 20-30 dag cykorii,
- 5-6 łyżek rzeżuchy,
- kubek jogurtu,
- sok z cytryny,
- sól

Cykorię starannie umyć i podzielić na listki. Pokroić w tzw. makaronik i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą.

Reklama

Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

- 30-40 dag kapusty pekińskiej,
- jabłko,
- kubek jogurtu,
- pół łyżeczki musztardy,
- pół żółtka (surowego),
- 4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny,
- ewentualnie ocet winny

Kapustę pekińską oczyścić z zewnętrznych liści, pozostałe liście oddzielić nacinając u nasady i starannie umyć je pod bieżącą wodą, odsączyć.

Żółtko rozetrzeć z musztardą, dodać jogurt, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Liście kapusty po odsączeniu pokroić w tzw. makaronik i w miarę krojenia łączyć z sosem jogurtowym.

Dodać jabłko - obrane i starte na tarce z dużymi otworami. Delikatnie wymieszać. Posypać zieleniną.

Surówka dostarczy nam tylko 220 kalorii.

Sałatka z kiszonej kapusty

- 30 dag kiszonej kapusty,
- mała cebulka,
- 2-3 łyżki majonezu,
- cukier,
- pieprz

Cebulkę drobno posiekać. Kapustę odsączyć z nadmiaru kwasu i nieco drobniej pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulką i majonezem. Doprawić pieprzem i cukrem do smaku.

Surówka ma 340 kalorii.

Sałatka z porów

- 1/2 kg porów,
- łyżka oleju,
- sól i pieprz,
- sok z cytryny

Pory bardzo dokładnie oczyścić. Usunąć uszkodzone liście. Pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i włożyć do osolonego wrzątku. Po ugotowaniu i ostudzeniu - odcedzić i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Ułożyć w salaterce, oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym i oliwą lub olejem.

Wstawić na godzinę do lodówki. Podawać na zimno do potraw gorących - pieczonej ryby lub duszonego mięsa.

Sałatka zawiera ok. 220 kalorii.

Sałatka z cykorii

- 15 dag cykorii,
- 20 dag pora,
- duże jabłko,
- 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy,
- jogurt,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz, cukier

Jogurt przyprawić sokiem cytrynowym, solą, cukrem i pieprzem. Wlać dwie łyżki oleju sojowego lub oliwy i dokładnie wymieszać. Cykorię podzielić na listki, oddzielając uszkodzone. Po dokładnym umyciu i odsączeniu na sicie pociąć w poprzek na 1-2 centymetrowe kawałki.

Pora oczyścić, dokładnie umyć i drobno pokroić. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Wszystkie składniki wymieszać z sosem jogurtowym i ewentualnie doprawić do smaku.

Wartość kaloryczna sałatki nie przekracza 500 kalorii.


Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

MWMedia

Zobacz również

  • ● 6-8 pomidorków kokajlowych ● 2/3 szklanki kaszy bulgur lub kuskus ● 1/2 zielonej papryki ● 1/2 żółtej papryki ● natka ● 1/2 czerwonej cebuli ● listki bazylii ● bulion do zalania lub gotowania... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.