Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (14:00)

    Śledzie w serowym koszyczku

Składniki: 50 dag ziemniaków, 1-2 cebule, 1-2 korniszony, 3 filety śledziowe, wcześniej dobrze wymoczone, 1 puszka drobnej białej fasoli, sól, pieprz, 1 słoik (5 dag) kaparów, 10 dag majonezu, 1-3 łyżki mleka, 1 łyżka soku z cytryny, 15 dag parmezanu, koperek do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1. Ziemniaki obrać, gotować 15 minut, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Korniszony i filety śledziowe pociąć w kawałeczki. Fasolę opłukać na sitku zimną wodą, odsączyć. Kapary odsączyć. Majonez wymieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przygotowane składniki wymieszać z sosem majonezowym.

Reklama

2. Na patelnię wsypywać kolejno po 4 dag startego parmezanu. Podgrzewać 4-6 minut. Stopiony ser przelać na pergamin i rozsmarować, formując krążek. Kiedy przestygnie, ale będzie jeszcze elastyczny, przełożyć go na odwróconą do góry dnem szklankę i uformować koszyczek. Zostawić, aż wystygnie i stwardnieje.

Gotowe koszyczki ostrożnie zdjąć ze szklanek i napełnić sałatką. Udekorować koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 ziemniaki, 2 małe cienkie pory, pęczek szczypiorku, 4 ogórki korniszony, słoiczek marynowanych grzybów, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.