Reklama
  • Środa, 4 listopada 2015 (14:05)

    Soczysta sałatka z makaronem

300 g krótkiego makaronu, 600 g małych rozmaitych pomidorów, 1/2 czerwonej cebuli, 2 ząbki czosnku, łyżeczka cukru pudru, 50 ml oliwy, 1 i 1/2 łyżki gęstego octu balsamicznego, sok z 1/2 cytryny, szklanka rukoli, łyżka posiekanej, natki sól, pieprz. Pieczona ricotta: 300 g sera ricotta, 2 łyżeczki oliwy, sok i skórka starta z cytryny, 2 łyżeczki suszonego tymianku.

✓ 4 porcje • przygotowanie: 20 min • gotowanie i pieczenie: 40 min • 489 kcal/porcja • 4 zł/porcja

Reklama

1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż ricottę na półce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp skórką oraz tymiankiem. Piecz na złoto (ok. 40 minut), po czym ostudź i pokrój.

2 Pokrój pomidory, cebulę, czosnek. Wymieszaj je w misce wraz z cukrem. Przypraw i odstaw na 15 minut.

3 Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do pomidorów. Skrop oliwą, octem i sokiem z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na koniec dodaj rukolę i natkę. Posyp upieczoną ricottą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia
Więcej na temat:sałatka z makaronem | z | sałatka | makaron

Zobacz również

  • Posiekaj kilka gałązek natki albo bazylii. Na patelnię bez tłuszczu wsyp 3 łyżki ziarenek sezamu. Zrumień je i wystudź. Sezam wymieszaj z 3–4 łyżkami pokruszonych krakersów. Z 20 dag koziego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.