Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Surówka z kolorowej papryki

Składniki: 2 strąki zielonej papryki, 2 strąki czerwonej papryki, 5 dag pomidorków na gałązce, 1 mała cebula, 1 puszka kukurydzy, 3-4 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, roszponka.

1Strąki zielonej i czerwonej papryki umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Rozkrój strąki na połówki, usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w kosteczkę, przełóż do miski.

2 Pomidorki opłucz i osusz, pokrój w plasterki lub na ósemki, usuwając gniazda nasienne, dodaj do kolorowych papryk, wymieszaj.

Reklama

3 Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Jeśli nie chcesz, by sałatka była zbyt ostra, ułóż posiekaną cebulę na sicie, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą. Po osączeniu dodaj do sałatki.

4 Kukurydzę odlej z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą i pozostaw do osączenia. Oliwę wymieszaj starannie z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodaj 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku. Powstały sos dopraw solą i pieprzem do smaku.

Do sałatki dodaj osączoną kukurydzę, wymieszaj. Połącz z przygotowanym sosem. Rozłóż do miseczek i udekoruj listkami roszponki.

czas ok. 15 min; porcja – 210 kcal, cena 2 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 jajka, 1 dojrzałe awokado, sok z cytryny, 1 mała cebula, 2-3 pomidory, 10 dag żółtego sera, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz, listki natki lub kolendry do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.