Reklama
  • Piątek, 14 sierpnia 2015 (13:05)

    Surówka z serem i koprem włoskim

Składniki dla 4 osób: Koper włoski • garść rukoli • 20 dag sera cheddar • główka młodej kapusty • 2 świeże zielone ogórki • 2 łyżeczki sezamu • 5 łyżek oleju • 2 łyżki soku z cytryny • łyżeczka miodu • łyżeczka musztardy • sól • pieprz.

1 Warzywa umyj, osusz. Sezam upraż na suchej patelni. Kapustę poszatkuj na drobne paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koper włoski pokrój w słupki. Ogórki obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

Reklama

Do miski wrzuć kapustę, koper włoski, ogórki, ser i sezam.

2 Do słoiczka wlej pół szklanki bardzo ciepłej wody. Dodaj miód i musztardę, zakręć słoik i potrząsaj nim przez chwilę, by wszystkie składniki rozpuściły się w wodzie. Wlej olej, dokładnie wymieszaj. Sosem polej warzywa, całość przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.

Surówkę możesz podać jako dodatek do drugiego dania albo jako przekąskę z grzankami lub pieczywem czosnkowym.

CZAS: około 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień
Więcej na temat:Koper | As | z | ser

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 30 dag sera pleśniowego typu Lazur, 2 twarde i słodkie jabłka np. Jonagold, 1/2 puszki kukurydzy, 1 czerwona papryka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki majonezu, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.