Reklama
  • Poniedziałek, 13 lutego (15:05)

    Świeża sałatka z tostami i żurawiną

Składniki dla 4 osób: Sałatka: 3 jabłka • garść szpinaku • garść czerwonej sałaty • 4 kromki pieczywa tostowego • 20 dag żurawiny • 10 dag cukru • łyżeczka soku z cytryny • sól • pieprz. Sos: 2 łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka miodu • sól • pieprz.

1 Dwa jabłka pokrój w plastry. Tosty wstaw do opiekacza na pięć minut. Wytnij z nich wzory. Sałatę i szpinak dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Żurawinę umyj, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw, żeby puściła trochę soku. Trzecie jabłko obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj do żurawiny. Wlej sok z cytryny. Żurawinę duś najpierw na dużym ogniu, potem 20 minut na małym.

2 Składniki na sos wlej do słoiczka, zakręć, potrząsaj energicznie, aż składniki się połączą. W misce wymieszaj sałatę, szpinak, jabłka, żurawinę. Sałatkę rozkładaj na talerzach, połóż tosty i od razu podawaj. Resztę żurawiny możesz zamknąć w słoiczku i stosować jako konfiturę.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 3 średnie buraki, kilka łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki tymianku, 3-4 czerwone cebule, 2-3 pomidory, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.