Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Tęczowa sałatka w słoiczkach

Składniki: 4 połówki marynowanej czerwonej papryki, po 2 strąki zielonej i czerwonej papryki, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, miód, 2 ząbki czosnku, roszponka, 6 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz.

1 Marynowane papryki osącz z zalewy, posiekaj. Świeże papryki opłucz, osusz i pokrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę.

Reklama

2 Kukurydzę osącz z zalewy, przepłucz na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. Obierz i poszatkuj dużą czerwoną cebulę. Opłucz, osusz i pozbaw korzonków garść roszponki.

3 Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj ze sporą szczyptą soli. Dodaj oliwę oraz 2-3 łyżki przegotowanej wody, wymieszaj. Powstały sos dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

4 Przygotuj sześć słoiczków (ewentualnie szklanych pucharków). Na spodzie rozłóż marynowaną paprykę. Na niej umieść świeżą czerwoną paprykę, a później kukurydzę. Kolejna warstwa to świeża zielona papryka.

Zwieńczeniem tęczowej sałatki będzie warstwa cebuli i roszponka. Przed podaniem porcje sałatki polej sosem.

czas ok. 15 min; porcja – 190 kcal, cena 2 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 garść młodych listków mlecza, po 20 dag żółtych i czerwonych pomidorków, 2 ogórki, 10 dag sera feta, cukier, sól, 10 czarnych oliwek, cebula, pęczek natki, 1/3 szkl oleju, ocet, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.