Reklama
  • Środa, 5 kwietnia 2017 (13:05)

    Tuńczyk w liściach sałaty

Składniki: 15 dag mrożonych różyczek brokułu, 1 czerwona cebula, pieprz, pół ogórka, 2 pomidory, 1 puszka tuńczyka w oleju, garść oliwek, pół główki sałaty, majonez, cytryna, sól, czosnek

1. Mrożone brokuły wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj. Osącz na sicie, przelej zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia.

2. Cebulę obierz, pokrój w pióra. Ogórek wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w półplasterki. Umyte pomidory pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odlej, rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z cebulą, brokułami, ogórkiem, pomidorami i oliwkami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Reklama

3. Salaterki wyłóż opłukanymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Do środka nałóż sałatkę. Przygotuj sos z kilku łyżek majonezu doprawionego sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Podawaj na stół do sałatki tuńczykowej.

4 porcje, czas ok. 35 min; porcja – 230 kcal, cena 3 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, 2 małe sałaty rzymskie, 2-3 pomidory, 1 mała cebula, garść kiełków lucerny (lub innych drobnych), majonez, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.