Reklama
  • Czwartek, 10 lipca 2014 (08:05)

    Warzywne sałatki do mięsnych dań

Z pieczonej papryki i jajek

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Na blasze ułóż 6 dużych czerwonych papryk. Skrop je oliwą. Piecz w temp. 200°C. Kiedy skórka zbrązowieje, strąki przełóż do torebki foliowej. Odłóż na 20 min.

Potem obierz, oczyść, pokrój na kawałki. Ugotuj na twardo 4 jajka. Obierz je i grubo potnij, wymieszaj z papryką. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem. Skrop oliwą.

Reklama

Bakłażanowa z pieczarkami

Umyj 2 młode bakłażany. Pokrój w plasterki. Skrop olejem, wymieszaj i usmaż. Oczyść 5 pieczarek oraz 1 cukinię.

Składniki pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z ciepłym bakłażanem. Polej sosem przygotowanym z soku z cytryny, jogurtu, czosnku, natki, mięty, soli, pieprzu i odrobiny cukru.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Pomidorowa z fetą i oliwkami

Pokrój w plasterki 1 kg małych pomidorów (czerwonych oraz żółtych). Osącz 1 opakowanie fety w kosteczkach oraz 1 słoik czarnych oliwek. Przygotowane składniki ułóż warstwami w dużej salaterce.

Skrop sosem przygotowanym z 4 łyżek oliwy, 2 łyżek soku z cytryny, soli, pieprzu, cukru i ziół prowansalskich.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Ziemniaczana w sosie pesto

Ugotuj 1 kg młodych ziemniaków. Pokrój je w plasterki. Dodaj 5–6 kawałków suszonych pomidorów pociętych w paski, łyżkę marynowanych ząbków czosnku oraz 2 łyżki czarnych oliwek.

Sałatkę polej sosem pesto ze słoika.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj
Więcej na temat:tem | sałatki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 kolby kukurydzy, 3 czerwone cebule, 20 dag listków szpinaku, 6 brzoskwiń, 1 pęczek rzodkiewek, 15 dag sera feta, 10 dag borówek amerykańskich, 1 pęczek natki pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.