Reklama
  • Poniedziałek, 18 stycznia (13:05)

    Włoska sałatka z warzywami, mozzarellą i chlebem

Składniki na 4 porcje: 3 cebule pokrojone w talarki, 2 marchewki pokrojone w słupki, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 łyżki kaparów, 100 g oliwek bez pestek, kula mozzarelli (200 g, porwana na małe kawałki), 3 kromki chleba, 20 ml, łyżka octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz, garść listków bazylii (porwanych ręcznie).

Reklama

1. Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Wrzuć marchewkę z cebulą, smaż 4 minuty.

2. Następnie dodaj pomidory, oliwki i smaż jeszcze 5 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

3. Podpiecz w piekarniku kromki chleba (możesz też podgrzać je w tosterze). Gorące polej oliwą i porwij na spore kawałki.

4. W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny i dwie łyżki oliwy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Podsmażone warzywa wyłóż na półmisek, dodaj kawałki podpieczonego chleba i mozzarelli, kapary oraz bazylię. Polej sosem, od razu podawaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia
Więcej na temat:RAM | z | sałatka

Zobacz również

  • Sałatka z kurczakiem, mango i curry

    Składniki: 35 dag fileta z kurczaka, mango, 10 dag roszponki, 6 dag orzechów włoskich, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżeczki curry, oliwa lub olej rzepakowy, sól, pieprz. Sos: łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.