Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Zimowa sałatka z indykiem, pomarańczą i miodowym sosem

Składniki: 3 gałązki rozmarynu • 6-7 łodyżek tymianku • 2-3 pomarańcze • pieprz • 4 łyżki oliwy • 4 kawałki z filetu z indyka (ok. 500 g) • średnia czerwona cebula • mała sałata radicchio • 3-4 łyżki octu winnego • 2 łyżki musztardy • łyżka miodu • sól • 20-30 g klarowanego masła • 60-80 g orzechów włoskich.

1. Umyj tymianek i rozmaryn, osusz. Rozgrzej oliwę, podsmaż na maśle na złoto kawałki indyka. Posyp listkami ziół.

Reklama

2. Obierz pomarańcze, wykrój fileciki. Cebulę pokrój w pióra.

3. Z oliwy, musztardy, octu i miodu przygotuj sos.

4. Sałatę radicchio pokrój w ćwiartki, układaj na talerzu razem ze złocistym indykiem i filecikami pomarańczy. Po wierzchu posyp piórami cebuli, polej przygotowanym sosem. Dopraw. Posyp obranymi ze skórki orzechami włoskimi.

Nasza rada: danie świetnie uzupełnią złociste grzanki z masłem czosnkowym. Możesz też podgrzać chlebki pita i podać do kolacji razem z sałatką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Składniki: 3 średnie buraki, kilka łyżek oliwy, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki tymianku, 3-4 czerwone cebule, 2-3 pomidory, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, cukier więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.