Najlepsze sałatki na wieczór gier!
Weekendowe wieczory to idealny czas na spotkanie z przyjaciółmi. Możliwych opcji jest wiele – wspólny wypad na miasto lub też spędzanie czasu w domowym zaciszu. Jeśli pierwsza możliwość wam się znudziła i pragniecie odrobiny relaksu na kanapie ze znajomymi to wieczór gier wydaje się być idealnym rozwiązaniem i ciekawą odskocznią od wspólnego oglądania filmów czy seriali. Jednak organizując wspólną imprezę, na stole nie może zabraknąć lekkich przekąsek. Z pewnością sałatki to jedna z najlepszych opcji – występują w niezliczonych wariantach smakowych i wszyscy je kochamy! Poniżej prezentujemy szybkie i ciekawe przepisy na idealne sałatki do przekąszenia podczas wieczoru gier.
Sałatka meksykańska
Jest to z pewnością jedno z najlepszych rozwiązań – ta warstwowa i pyszna przekąska to must have każdej imprezy. Wykonanie takiej sałatki zajmie Ci nie więcej niż 20 minut, a z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.
Czas wykonania: 15-20 min.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 pomidory
- 1 sałata lodowa
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka (według uznania)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego oregano
- ogórki konserwowe (według uznania)
- 3-4 łyżki majonezu
- sół, pieprz (według uznania)
- 100 g nachosów
Wykonanie:
Mięso mielone smażymy na patelni, dodając kolejno przyprawy, drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po odpowiedniej chwili dodajemy przecier pomidorowy, posiekane listki świeżego oregano oraz ½ łyżeczki słodkiej papryki. W kolejnym kroku kroimy w kostkę ogórki, pomidory oraz siekamy sałatę lodową. Przygotowujemy większą miskę i na jej dno nakładamy kolejno: sałatę lodową, następnie warstwę pomidorów, kukurydzę konserwową, ogórki, podsmażone mięso mielone, fasolę czerwoną oraz kilka łyżek majonezu. Wierzch sałatki dekorujemy pokruszonymi nachosami. Gotowe!
Wegańska sałatka Cezar
Sałatka Cezar to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie. W oryginalnej wersji jej głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan, jednak często można spotkać ją w wersji z kurczakiem. Swą nazwę zawdzięcza restauratorowi, Caesarowi Cardiniemu, który posiadał włoskie korzenie. Legenda głosi, że pewnego dnia mężczyźnie skończyły się zapasy w restauracyjnej spiżarni i musiał on „improwizować”, przygotowując przystawkę. Ze względu na to, iż dieta wegańska staje się coraz popularniejsza na całym świecie, w naszym zestawieniu przygotowaliśmy jej wegańską wersję popularnej sałatki. Z pewnością przypadnie ona do gustu tym osobom, które stronią od produktów pochodzenia zwierzęcego.
Czas wykonania: 25-30 min.
Składniki:
- 2 duże sałaty rzymskie
- 1 puszka ciecierzycy
- sól (według uznania)
- olej (według uznania)
Sos:
- 4-5 łyżek płatków drożdżowych
- ½ szklanki aquafaby (woda z puszki ciecierzycy)
- 1 łyżka kaparów
- 1 ½ łyżki soku z cytryny lub octu
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki słodzika, najlepiej syropu z agawy
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki oleju
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia ręcznego blendera wlewamy płyn z puszki ciecierzycy i odmierzamy ½ szklanki – resztę wlewamy. Do naczynia blendera dodajemy wszystkie składniki (oprócz oleju i oliwy) i blendujemy na najwyższych obrotach blendera przez około 3 minuty. Po tym czasie wciąż blendując, wlewamy olej, a następnie powoli oliwę aż do momentu, gdy sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy do lodówki. Sałatę kroimy i wrzucamy do dużej miski, następnie wlewamy sos i bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy na półmisek i posypujemy podsmażoną ciecierzycą. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do podania.
Sałatka makaronowa
W naszym zestawieniu nie mogło również zabraknąć pysznej sałatki makaronowej. Doskonała jako klasyczna przystawka, co powoduje, iż zawartość talerza znika błyskawicznie. Jest to jeden z najbardziej uniwersalnych wyborów, ponieważ można ją łączyć praktycznie ze wszystkim, a zawsze smakuje wybornie! Poniżej podajemy jedną z najsmaczniejszych i najszybszych opcji jej wykonania.
Czas wykonania: 15 min.
Składniki:
- 100 g makaronu ‘’kokardki’’
- 200 g szynki konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki gruntowe
- 3 paski marynowanej papryki
Sos:
- 1 łyżka stołowa musztardy
- 4 łyżki stołowe majonezu
- 1 łyżka zalewy z papryki lub octu jabłkowego
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente (zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu). W czasie gotowania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę oraz szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę, następnie cebulę w małą kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Gotowy makaron odcedzamy i lekko studzimy. Na koniec mieszamy wszystkie składniki z sosem. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do salaterki i możemy od razu cieszyć się jej smakiem.
Sałatka azjatycka
A może na waszym stole brakuje orientalnych smaków? Jeśli tak, to z pomocą przychodzi pyszna sałatka azjatycka, która dostarczy waszym podniebieniom odrobiny orientu, a z powodu swojego wyrazistego smaku na pewno zagości w waszym menu na dłużej. Mimo, iż jej wykonanie może być odrobinę dłuższe od poprzedniczek to na pewno efekt końcowy jest tego wart!
Czas wykonania: 30-35 min.
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g tofu
- 1 marchewka
- 1 ogórek
- 1 czerwona papryka
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 garść kiełków soi
- 1 garść orzeszków ziemnych
- 3 łyżki świeżej kolendry
- olej roślinny
Sos:
- 50 ml wody
- 1 pokrojona papryczka chili
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- skórka starta z 1 limonki
- 2 cm startego na tarce imbiru
Wykonanie:
Tofu kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na patelni, aż nabierze złocistego koloru. Do marchwi i ogórka używamy obieraczki tak, aby uzyskać cienkie, makaronowe paseczki, paprykę natomiast kroimy w plasterki, a sałatę siekamy na średniej wielkości kawałki. Makaron przygotowujemy według instrukcji podanej na jego opakowaniu. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy pokruszone orzeszki oraz kolendrę, następnie posypujemy kiełkami soi. W następnym etapie bierzemy się za przygotowanie sosu: najpierw musimy zagotować wodę z cukrem, następnie ostudzić przygotowany przez nas płyn. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę możemy od razu nakładać na talerze i cieszyć się jej przepysznym smakiem!
Powyżej zaproponowane przepisy to tylko jedne z wielu opcji, z których możemy skorzystać, organizując wieczór gier z przyjaciółmi. Prócz nich, na naszych stołach może pojawić się mnóstwo innych opcji, ale któż nie kocha sałatek! Pamiętajmy jednak, że prócz jedzenia najważniejsza jest dobra zabawa. Pyszne sałatki, ciekawe gry, dobra muzyka i groegno najbliższych gwarantują idealną zabawę!
super sałąteczki, kiedy będzie artykuł o zdrowych smoothie na wieczór gier? podzrówka dla was