Kanapka z masłem orzechowym na dobry początek dnia
Zza oceanu przyszła do nas moda na śniadaniową kanapkę z masłem orzechowym. Amerykanie uwielbiają tartinki z użyciem orzechowego specjału, który rzadko występuje na kanapce samodzielnie. Oczywiście wybór odpowiedniego pieczywa również nie jest bez znaczenia, chociaż tak naprawdę jest to sprawa indywidualna każdego z nas.
Masło orzechowe na kanapkę
Kanapka z masłem orzechowym kojarzy się nierozerwalnie z chlebem tostowym, jednak z chlebem pszennym z rodzynkami, orzechami lub żurawiną sprawdza się również znakomicie. Czytając zalety masła orzechowego na portalu www.wzdecia.pl możemy stwierdzić, że masło orzechowe cenione jest nie tylko ze względu na smak, bo jak wiadomo jego wartości odżywcze wpływają pozytywnie na nasz organizm. Kanapka z masłem orzechowym zazwyczaj występuje z dodatkiem dżemu lub konfitury. Nie ma znaczenia po jaki dżem sięgniemy. Ważne jest, aby specyficzny smak masła współgrał ze słodkim lub kwaśnym dżemem.
Warto dodać owoce
Drugą najczęściej spotykaną kompozycją śniadaniową z udziałem masła orzechowego jest połączenie go z owocami. Prym wśród owoców pojawiających się na kanapce z masłem wiedzie pokrojony w plasterki banan. To po niego sięgamy najczęściej, jednak wszystkie świeże owoce możemy wykorzystać do przygotowania kanapek. Najlepiej oczywiście sprawdzają się owoce sezonowe, ze względu na ich smak oraz wartości odżywcze.
Masło orzechowe zazwyczaj produkowane jest z orzeszków ziemnych, ale nie jest to regułą. Możemy zaopatrzyć się również w masło z orzechów brazylijskich, nerkowców, migdałów, pistacji a także z orzechów laskowych. Mamy więc w czym wybierać. Bez względu na to, na które masło orzechowe się zdecydujemy, dobrze byłoby zapoznać się z jego składnikami i jeśli zależy nam na tym, aby masło miało korzystny wpływ na nasz organizm, to unikajmy tego w którego skład wchodzi olej palmowy.