Kwasy Omega-3 w diecie wegańskiej
Kwasy tłuszczowe Omega-3 to istotny niezwykle istotny składnik pokarmowy, o którego odpowiednią podaż powinniśmy zadbać już od życia płodowego. Aby nienarodzone dziecko, a później wzrastający organizm prawidłowo się rozwijały niezbędna jest dieta obfitująca w te właśnie kwasy.
O kwasach Omega-3 w diecie wegańskiej
Odgrywają one bardzo dużą rolę w rozwoju narządu wzroku oraz w późniejszym utrzymywaniu go w dobrej kondycji. Kwasy Omega-3 mają też ogromny wpływ na kształtowanie się układu nerwowego. Dzięki diecie obfitującej w kwasy omega-3 możemy w znaczący sposób poprawić odporność organizmu.
Gdzie zatem szukać tych kwasów?
Najlepszym ich źródłem są tłuste morskie ryby, ale co z tymi, którzy ich nie jedzą? Dieta wegetariańska oraz wegańska wykluczają z jadłospisu ryby, które są głównym i najbardziej znanym źródłem kwasów Omega-3 w diecie człowieka. Czy istnieje jednak alternatywa w pokarmach roślinnych, stanowiąca dobre źródło tych kwasów dla osób nie jadających mięsa? Oczywiście, że tak. Można wdrożyć wiele innych dań dla wegetarian, które będziemy łączyć z kremem z czerwonych warzyw oraz warzyw innego typu. Wegetarianie oraz weganie powinni jednak zadbać o zróżnicowaną i dobrze zbilansowaną dietę swoją, a w szczególności swoich dzieci. Dobrymi źródłami roślinnymi kwasów Omega-3 są takie produkty jak tofu, migdały, orzechy włoskie, siemię lniane oraz część olejów roślinnych takich jak olej lniany, rzepakowy oraz arachidowy. Komponując posiłki warto więc dokonać drobnych zmian, które będą miały tak ogromny wpływ na nasze zdrowie. Olej lniany możemy dodawać do sałatek, tofu wykorzystywać jako zamiennik mięsa w daniach obiadowych, a orzechy czy migdały chrupać jako przekąskę.