Najzdrowsze warzywa, które możesz spożywać
Jedzenie warzyw jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie zawierają witaminy, minerały i błonnik, ale niektóre z nich wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.
1. Szpinak. Jest doskonałym źródłem witaminy K, niezbędnej dla mocnych kości. Dostarcza również żelazo, które dodaje energii, oraz dużą ilość magnezu, który wspomaga funkcjonowanie mięśni i nerwów. Szpinak jest również bogaty w przeciwutleniacze, które obniżają ciśnienie krwi i korzystnie wpływają na zdrowie serca.
2. Jarmuż. Jest to warzywo o dużej zawartości witamin A, C i K. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi.
3. Brokuły. Dostarcza dużych ilości witaminy K i witaminy C. Mówi się, że pomagają zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ponieważ warzywo to zawiera sulforafan.
4. Groch. Jest on dobrym źródłem białka i błonnika, które wspierają dobre bakterie w jelitach, zapewniając regularne wypróżnienia i zdrowie przewodu pokarmowego. Są one również bogate w saponiny, które są związkami roślinnymi, które mogą zapewnić korzyści przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.
5. Słodkie ziemniaki. Zawierają witaminy, potas i beta-karoten, które poprawiają zdrowie oczu i pomagają w walce z rakiem. Są one również korzystne dla osób z cukrzycą, ponieważ słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny i zawierają dużo błonnika, dzięki czemu pomagają regulować poziom cukru we krwi.
6. Burak. Wysoka zawartość azotanów poprawia zdrowie serca. Mogą być również korzystne dla osób z cukrzycą, ponieważ zawiera przeciwutleniacz o nazwie kwas alfa liponowy.
7. Marchew. Zawierają one witaminę A, niezbędny składnik odżywczy, który pomaga zapobiegać utracie wzroku.
8. Pomidory. Zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, który odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom. Inne silne przeciwutleniacze zawarte w pomidorach, takie jak luteina i zeaksantyna, pomagają poprawić i chronić wzrok. Inne powody, dla których warto jeść pomidory.
9. Papryka. Przeciwutleniacze zawarte w papryce to kapsantyna, kwercetyna i luteina, które chronią wzrok.
10. Kalafior. Zawiera błonnik pokarmowy, który poprawia zdrowie serca i jelit. Zapobiega również problemom trawiennym i zmniejsza otyłość.
11. Wodorosty. Wodorosty są jednym z niewielu roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia. Każdy rodzaj wodorostów ma inny profil odżywczy, ale wszystkie są bogate w jod, który jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla funkcji tarczycy.