Sałatka z kurczakiem i nerkowcami
Masz dość ciężkiego, smażonego jedzenia? Masz tylko chwilę na przygotowanie dużej ilości jedzenia dla czterech osób? Sałatka, na którą znajdziesz przepis poniżej sprawdzi się idealnie w tych sytuacjach.
Składniki:
Paczka rukoli
500 gram filetów z kurczaka
1-2 kulki mozarellii
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
200 gram pomidorków koktajlowych
Garść orzechów nerkowca
Dresing:
Oliwa
1-2 łyżki miodu
1 cytryna
Do przyprawienia:
Sól
Pieprz
Czosnek
Ulubione przyprawy do mięsa
Przygotowanie
W pierwszej kolejności pokrój kurczaka w kostkę 1×1 centymetr. Dodaj odrobinę oleju lub oliwy i dopraw ulubionymi przyprawami. Dobrze sprawdzi się gotowa mieszanka przypraw do kurczaka lub stworzona przez nas mieszanka przypraw takich jak: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz, czosnek granulowany. Smaż kurczaka na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Pokrój pozostałe składniki: paprykę w kostkę, mozarellę w kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, cebulę czerwoną w piórka.
Do przygotowanej dużej miski wsyp paczkę umytej wcześniej rukoli, przestudzonego kurczaka, pokrojone wcześniej warzywa oraz mozarellę. Dodaj pokruszone orzechy nerkowca. Mogą być solone! Przygotuj dresing. Do małego słoiczka wyciśnij sok z połówki lub jednej cytryny (w zależności od jej soczystości). Dolej oliwy, aby stworzyć proporcję 1:1, dodaj 1-2 łyżki miodu. Dodaj odrobinę świeżo zmielonej soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj. Oliwa równomiernie połączy się z pozostałymi składnikami. Polej sałatkę chwilę przed podaniem, aby liście rukoli były jak najdłużej chrupkie.
Polecane okazje i z czym spożywać
Sałatka doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Chrupka papryka, lekko pikantna cebula, sprężysta mozarella, dobrze przyprawiony kurczak… Na samą myśl o połączeniu tych składników cieknie ślinka! Jednak to nie wszystko… Można sprawić, aby doznania z jedzenia tej sałatki były jeszcze przyjemniejsze. Wykorzystaj do tego niżej opisany dodatek.
Idealnie smakuje w połączeniu z pieczywem ze świeżo przygotowanym masłem czosnkowym. Wystarczy, że zmieszasz 200 gram masła z kilkoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawisz solą i pieprzem. Czy kostka masła to za dużo do takiej sałatki? Zdecydowanie nie! Masło rozsmarowane na świeżym, pszennym pieczywie zniknie w mgnieniu oka. Jeżeli jednak coś zostanie – idealnie nada się na śniadanie. Masło czosnkowe rozsmarowane na ciepłej grzance umili każdy poranek.
Wracając do naszej pysznej sałatki – podaj ją z orzeźwiającą lemoniadą…Mmm, smmmacznego!
czy jak ktoś ma alergie na nerkowce może zastąpić je innymi orzechami??