Zdrowa i smaczna dieta – dieta Nori
Nori to japońskie wodorosty, które w kuchni azjatyckiej już dawno zajęły bardzo ważne miejsce. Dziś cieszą się wielkim uznaniem na całym świecie, a przepisy na dania z takim dodatkiem już dawno przestały się ograniczać do sushi. Jak możemy wykorzystać wodorosty nori w swojej diecie? Jaki wpływ mogą one mieć na ogólny stan naszego zdrowia?
O diecie Nori
Nori to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy dodatek do wielu potraw –zarówno tych rybnych, jak i wegańskich, które mają stać się roślinnym zamiennikiem ryby. Obecnie jest ono oferowane w wielu restauracjach w Polsce. Jedna z takich restauracji z kuchnią serwującą Nori otwarta została w Elblągu – news o tym sprawdzisz na stronie www.elblaginfo.pl. Wyjątkowość tych wodorostów polega jednak nie tylko na smaku, ale i na wartości odżywczej. Wiadomo, że w wodorostach znajduje się znacznie więcej składników mineralnych, niż w roślinach, które występują na powierzchni ziemi.
Zdrowa dieta z udziałem nori każdemu z nas przyniesie wiele korzyści. Wodorosty te zawierają m.in. kwas alginowy, który w naszym organizmie wiąże metale ciężkie, a tym samym pomaga nam pozbyć się wielu groźnych dla zdrowia toksyn. Wodorosty nori pomagają też rozpuszczać tłuszcze w naszym organizmie, a że dodatkowo są cennym źródłem błonnika, skutecznie wspierają odchudzanie oraz pomagają nam utrzymać w dobrej formie przewód pokarmowy. Lepsza pamięć, zdrowsze serce i mniej problemów z trawieniem –oto kolejne powody, dla których warto włączyć wodorosty nori do swego menu. Detoks organizmu z takim dodatkiem każdemu z nas przyniesie wiele korzyści, a przepisy na smaczne dania z nori jako ważnym dodatkiem sprawią, że nasz jadłospis stanie się ciekawszy i zdrowszy.