Soczewica – z czym przygotować ten znakomity zamiennik mięsa?
Otwiera listę produktów polecanych w diecie wegan i wegetarian. Soczewica stanowi bogate źródło białka, błonnika, witamin, a dodatkowo jest lekkostrawna, co wcale nie takie częste w przypadku roślin strączkowych.
Dlaczego soczewica jest taka dobra dla naszego organizmu?
Posiada również niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą ją włączyć do diety osoby walczące z nadwagą czy chore na cukrzycę. Poza walorami odżywczymi, soczewica wspaniale smakuje. Jest wyborna jako samodzielne danie, ale jej delikatny, orzechowy smak doskonale komponuje się także z innymi warzywami.
Jest często wykorzystywana jako podstawowy surowiec do potraw wegańskiej kuchni – pasztetów, kremowych sosów, gęstych zup, past kanapkowych, wegańskich burgerów i pasztecików. My polecamy zieloną odmianę soczewicy, najbardziej sycącą, w daniu dla 4 osób.
Zielona soczewica smażona z warzywami
Potrzebujemy:
- 150 g zielonej soczewicy
- 4 łyżki margaryny wgetariańskiej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 papryki (czerwona i żółta) pokrojone w paski
- 1 czerwona cebula pokrojona w ósemki
- 50 g minikolb kukurydzy przekrojonych wzdłuż
- 50 g zielonej fasolki szparagowej pociętej na połówki
- 125 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Soczewicę moczymy przez 25 minut w dużym garnku zimnej wody. Potem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i starannie odcedzamy. Dodajemy do niej 1 łyżkę margaryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy oraz ocet, starannie mieszamy i odstawiamy.
Na dużej patelni rozpuszczamy pozostałą margarynę, dodajemy resztę oliwy i czosnku. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dorzucamy cebulę, paprykę, kukurydzę, fasolkę i podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, aż cały płyn wyparuje.
Do warzywnej mieszanki dodajemy syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez minutę, cały czas mieszając. Gorące danie przekładamy na talerze i podajemy z grzankami albo chrupkim pieczywem.
Przepis przygotowany zgodnie z informacjami dotyczącymi zdrowego odżywiania, które znajdziesz w serwisie ksztalty.pl.