Skip to content
pyszne-salatki.pl

pyszne-salatki.pl

Poznaj przepisy na nieszablonowe sałatki

Primary Menu
  • Sałatka
  • Surowe
  • Kanapka
  • Egzotyczne
  • Pozostałe
  • Wszystkie artykuły
  • O nas
  • Egzotyczne
  • Pozostałe

Soczewica – z czym przygotować ten znakomity zamiennik mięsa?

admin 10 miesięcy temu 2 min read

Otwiera listę produktów polecanych w diecie wegan i wegetarian. Soczewica stanowi bogate źródło białka, błonnika, witamin, a dodatkowo jest lekkostrawna, co wcale nie takie częste w przypadku roślin strączkowych.

Dlaczego soczewica jest taka dobra dla naszego organizmu?

Posiada również niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą ją włączyć do diety osoby walczące z nadwagą czy chore na cukrzycę. Poza walorami odżywczymi, soczewica wspaniale smakuje. Jest wyborna jako samodzielne danie, ale jej delikatny, orzechowy smak doskonale komponuje się także z innymi warzywami.

Jest często wykorzystywana jako podstawowy surowiec do potraw wegańskiej kuchni – pasztetów, kremowych sosów, gęstych zup, past kanapkowych, wegańskich burgerów i pasztecików. My polecamy zieloną odmianę soczewicy, najbardziej sycącą, w daniu dla 4 osób.

Zielona soczewica smażona z warzywami

Potrzebujemy:

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 4 łyżki margaryny wgetariańskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 papryki (czerwona i żółta) pokrojone w paski
  • 1 czerwona cebula pokrojona w ósemki
  • 50 g minikolb kukurydzy przekrojonych wzdłuż
  • 50 g zielonej fasolki szparagowej pociętej na połówki
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Soczewicę moczymy przez 25 minut w dużym garnku zimnej wody. Potem gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i starannie odcedzamy. Dodajemy do niej 1 łyżkę margaryny, 1 ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy oraz ocet, starannie mieszamy i odstawiamy.

Na dużej patelni rozpuszczamy pozostałą margarynę, dodajemy resztę oliwy i czosnku. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, dorzucamy cebulę, paprykę, kukurydzę, fasolkę i podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, aż cały płyn wyparuje.
Do warzywnej mieszanki dodajemy syrop klonowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez minutę, cały czas mieszając. Gorące danie przekładamy na talerze i podajemy z grzankami albo chrupkim pieczywem.

Przepis przygotowany zgodnie z informacjami dotyczącymi zdrowego odżywiania, które znajdziesz w serwisie ksztalty.pl.

Continue Reading

Poprzedni: 3 naturalne napoje przyspieszające metabolizm (+ sposoby przygotowania)
Kolejny: Cudowne właściwości lipy
  • Najnowsze
  • Popularne
  • Kwasy Omega-3 w diecie wegańskiej
    • Pozostałe

    Kwasy Omega-3 w diecie wegańskiej

  • Dieta wegetariańska – 3 podstawowe rady na początek
    • Pozostałe

    Dieta wegetariańska – 3 podstawowe rady na początek

  • Zdrowa i smaczna dieta – dieta Nori
    • Pozostałe

    Zdrowa i smaczna dieta – dieta Nori

  • lipa Cudowne właściwości lipy
    • Pozostałe

    Cudowne właściwości lipy

  • Soczewica – z czym przygotować ten znakomity zamiennik mięsa?
    • Egzotyczne
    • Pozostałe

    Soczewica – z czym przygotować ten znakomity zamiennik mięsa?

  • Najlepsze sałatki na wieczór gier!
    • Sałatka

    Najlepsze sałatki na wieczór gier!

  • Sałatka na grilla z pomidorów
    • Sałatka
    • Surowe

    Sałatka na grilla z pomidorów

  • Sałatka z kurczakiem i nerkowcami
    • Kanapka
    • Sałatka

    Sałatka z kurczakiem i nerkowcami

  • Gotowane i surowe sałatki z państw arabskich
    • Egzotyczne
    • Surowe

    Gotowane i surowe sałatki z państw arabskich

  • Kwasy Omega-3 w diecie wegańskiej
    • Pozostałe

    Kwasy Omega-3 w diecie wegańskiej

Copyright © All rights reserved. | Magnitude by AF themes.