Gotowane i surowe sałatki z państw arabskich
Kuchnia arabska
Znana jest nie tylko z potraw przygotowywanych na przykład z jagnięciny, daktyli czy pożywnej przekąski lavasha i szaszłyków, ale także z wyśmienitych sałatek. Miejscem skąd warto zainspirować się w temacie arabskich dań to strona www.arabskie.pl. Oto kilka inspiracji dla Ciebie:
1). Irak
– z tego kraju pochodzi sałata z sumakiem – są to pokrojone w talarki ogórek, pomidor i cebula doprawione dużą łyżką sproszkowanego sumaku, solą i oliwą.
2). Oman
– stąd pochodzi sałatka przygotowywana z tuńczyka, daktyli i ciecierzycy, a doprawiana jest curry i kminkiem.
3). Egipt
– stąd pochodzi sałatka przygotowywana z czerwonej papryki, pomidorów, białej fasoli, czerwonej cebuli, jajek a doprawiana jest „dukkah”, czyli ostrą przyprawą z orzechów i mieszanki nasion.
4). Jordania
– stąd pochodzi „salatet al foul wal ardi szałki” – jest to sałatka przygotowywana z karczochów, dużej fasoli, czosnku, oliwy i soku z cytryny.
5). Tunezja
– stąd pochodzi „omni houriya” – jest to sałatka przygotowywana z gotowanej marchewki, czosnku, „harissy”, kminku i oliwy.
6). Algieria
– stąd pochodzi „meszukija” – ta sałatka przyrządzana jest z pieczonych różnokolorowych papryk, doprawiana oliwą, sokiem z cytryny i czasem sosem pomidorowym.
7). Maroko
– stąd pochodzi sałatka przygotowywana z tartej marchewki i pomarańczy, doprawiana kolendrą, cynamonem, kminkiem, pieprzem, sokiem z pomarańczy i cytryny oraz oliwą.