Do przygotowania sałatki Smaki Grecji należy przygotować następujące składniki:

– szczypiorek wraz z cebulkami – pęczek
– trzy pomidory
– opakowanie sera typu mozzarella
– oliwa z oliwek, najlepiej o posmaku czosnkowym
– sól
– pieprz

Naczynia jakie ubrudzimy do przygotowania tej sałatki to:

– deska do krojenia
– miska
– nóż
– łyżka do sałatek

Sposób przygotowania

Po umyciu szczypiorek kroimy wraz z cebulką w prążki, które przesypujemy do salaterki. Również wymyte pomidory kroimy w kostkę, pamiętając o ewentualnym wykrojeniu niejadalnego ogonka. Najlepsze są pomidory malinowe, dające intensywny smak i zapach. Pomidory również dodajemy do miski. Po wcześniejszym odsączeniu ser typu mozzarella kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce, po czym dodajemy go do miski. Oliwą z oliwek skrapiamy obficie wszystkie składniki, po czym dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy i odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut do lodówki.

Gotowane i surowe sałatki z państw arabskich

Jeżeli chcesz poznać sporo więcej przepisów na greckie sałatki to sprawdź całą listę tutaj. Sałatka równie dobrze smakuje jako samo danie, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do dań głównych. Uwaga! Często apetyt sprawia, że musimy zjeść dokładkę!