Niezbędne składniki:

jeden duży ogórek
trzy średniej wielkości pomidory
cebula (według uznania)
opakowanie sera feta (ok. 250-300g)
sól
pieprz

Niezbędne naczynia
deska do krojenia
nóż
miska
łyżka

Przygotowanie

Przygotowanie sałatki powinniśmy zacząć od umycia warzyw oraz oczyszczenia cebuli, jeśli zdecydujemy się ją dodać. Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory dzielimy na połowy, wycinamy nożem niejadalną część, a resztę kroimy w kostkę. Wraz z ogórkiem przesypujemy do miski. Cebulę kroimy na połowę, a następnie w cieniutkie plasterki. Dodajemy ją do sałatki według uznania. Gdy wszystkie warzywa znajdą się już w misce, czas na ser feta. Jeśli jest on już fabrycznie pokrojony w kostkę, to po odsączeniu z zalewy dodajemy go do miski. Jeśli tak nie jest, to należy pokroić go w kostkę. Z pomocą może przyjść nóż moczony w gorącej wodzie – dzięki temu ser nie będzie się przyklejał, a kostki będą idealnie wycięte. Już po ich dodaniu do warzyw musimy pamiętać o soli i pieprzu – dodajemy je według naszego uznania, do smaku. Ostatnim krokiem jest delikatne lecz dokładne wymieszanie wszystkich składników
Sałatka idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych, jednak równie wspaniale smakuje podana jako samodzielne danie.

Sałatka Wiejska