Sałatka ze szpinakiem i żurawiną
Sałatki stanowią część obiadu lub też są samodzielną, lekką kolacją. Powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie i wykorzystywać jak najwięcej warzyw. Prosta w wykonaniu sałatka ze szpinakiem i żurawiną będzie nie tylko prezentować się kolorowo na talerzu, ale też dostarczy organizmowi wielu cennych witamin i minerałów.
Zdrowo i kolorowo
Zarówno szpinak, jak i żurawina są produktami spożywczymi, które zawierają w sobie liczne składniki odżywcze. Znaleźć w nich można żelazo, witaminę C i A, beta-karoten, foliany. Właściwość ta przekłada się na działanie prozdrowotne — między innymi na wzmocnienie odporności oraz wzroku. Dodatkowo szpinak zawiera w sobie błonnik pokarmowy, którego spożywanie przekłada się na prawidłową pracę jelit. Bazując na tych działaniach, oba składniki powinny znaleźć się na stałe w diecie i być regularnie obecne w różnych posiłkach, na przykład w kolorowej sałatce. Za przepis na sałatkę dziękujemy autorom bloga https://www.kulinarna.pl.
Składniki:
- 4 garście liści młodego szpinaku
- 2 liście kapusty pekińskiej
- 2 owoce kaki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- łyżka żurawiny albo ziaren wyłuskanych z granatu
Sos
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka płynnego miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Sos: sok z cytryny wymieszać z miodem. Wlać oliwę i ocet, roztrzepać widelcem do momentu powstania emulsji. Doprawić solą i pieprzem.
Szpinak umyć, osuszyć. Kapustę pozbawić najgrubszej części nerwów i pokroić w paseczki. Orzechy posiekać. Kaki obrać, pokroić w ćwierćplasterki. Wymieszać składniki, posypać żurawiną albo ziarnami granatu. Polać sosem.