Ananasowo-czosnkowy zawrót głowy.

Idealna przekąska w postaci sałatki, którą możemy przygotować na imprezę. Sprawdzi się ona na urodzinach, imieninach, rocznicach, a nawet wieczorach kawalerskich i panieńskich. Do przygotowania sałatki potrzebujemy kilku składników oraz nie wiele czasu.
Czas przygotowania ok.15 minut

Składniki:

-5 ząbków czosnku
-1,5 łyżki majonezu
-2 kostki sera żółtego
-puszka kukurydzy
– 3 plastry ananasa z puszki
Akcesoria:
-praska do czosnku
-tarka
-miska
-łyżka
-sitko

Przygotowanie:

Zaczynamy od starcia sera żółtego na tarce o dużych oczkach. Ser trzemy delikatnie, paski sera mają być cienkie i lekkie, unikajmy grubych i ciężkich pasków. Przygotowany ser przekładamy do miski. Następnie otwieramy kukurydzę w puszce i odsączamy, możemy odstawić kukurydzę w sitku na kilka minut, aby dokładnie odciekła. Kiedy kukurydza będzie już gotowa, przekładamy ją do miski z wcześniej startym serem. Kolejnym etapem jest przygotowanie ananasa, którego podobnie jak kukurydzę otwieramy, pozwalamy mu, aby od siąkł i kroimy na niewielkie kawałki. Jeśli kupiliśmy, ananasa już pokrojonego to czynność krojenia pomijamy i dodajemy go do miski z pozostałymi składnikami. Czas zabrać się za czosnek, który obieramy i przeciskamy w prasce. Wyciśnięty czosnek dodajemy do reszty składników. Koniecznie wymieszajmy całość i dodajmy ostatni składni, którym jest majonez. Po dokładnym wymieszaniu spróbujmy naszą sałatkę. Ważne, aby nie była ona za słodka, czosnek był wyrazisty. Jeśli czujesz więcej słodyczy, dodaj dodatkowy ząbek czosnku. Przystawka gotowa, smacznego !

Sałatka warzywna, czyli sposób na kanapkę