Do przygotowania Sałatki Wiejskiej musimy posiadać w naszej kuchni:

– jedną główkę sałaty
– kilka pomidorów
– kilka ogórków gruntowych
– cebulkę
– szczypiorek
– kawałek wędzonego boczku

By przygotować Sałatkę Wiejską w kuchni skorzystamy z następujących naczyń i sztućców:

– patelnia
– miska
– deska do krojenia
– nóż do krojenia

Wszystkie składniki wykorzystane do tej sałatki wybieramy według uznania lub dostępności sezonowej – najlepiej z własnego ogródka. Przygotowanie Sałatki Wiejskiej rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę w boczku wędzonego, który podsmażamy na patelni aż do zarumienienia się kawałków mięsa. W międzyczasie myjemy i czyścimy z niejadalnych części wszystkie warzywa. Sałatę rękami rwiemy na niewielkie kawałki. Niewielkie pomidory kroimy w ósemki, te większe w kostkę. Ogórki gruntowe po obraniu ze skórki również kroimy w kostkę. W zależności od upodobań cebulę możemy również pokroić w kostkę, ale ciekawie wyglądać będzie w kształcie cienkich piórek. Wszystkie te składniki wsypujemy do miski po czym dodajemy ostudzonego na papierze kuchennym boczku. Wszystko mieszamy i dekorujemy szczypiorkiem według uznania.

Pyszna sałatka z pomidorów, ogórków i fety

Wraz ze świeżo przygotowanymi grzankami Sałatka Wiejska może stanowić jedno sycące danie, lecz dla głodomorów może być jedynie dodatkiem do większej potrawy.